Oud nieuws uit Winschoten:Winschoter Courant

nieuwsberichten uit de negentiende en twintigste eeuw

 
Index nieuwsberichten

1927: Jakob Berend Boelman (22) overleden na mishandeling op Buitenvenne

Nieuwsblad van het Noorden, 24 januari 1927

Doodslag te Winschoten.

Men meldt ons uit Winschoten:

Zondagmorgen werden de bewoners opgeschrikt door de tijding, dat de zoon van de weduwe Boelman, uit de Westerstraat, des nachts het slachtoffer was geworden van een mishandeling, die op de Buitenvenne had plaatsgehad. Bij informatie bleek, dat dit inderdaad waar was.

In de danszaal van den heer I. van Dam aan de Buitenvenne, was het "afdans-bal". Bij zoo'n afdansbal worden geen bezoekers meer toegelaten.

Te kwart na twaalven ongeveer kwamen twee schuitenvaardersknechten, de 23-jarige Jacob Berend Boelman en B. Wildeman beiden van Winschoten, aan de deur om toegelaten te worden, doch de heer Van Dam maakte hun duidelijk, dat ze dezen avond buiten de zaal werden gehouden.

Boelman was daarover boos en trapte een paneel uit de deur doch nadat hij dat had gedaan, kropen de 23-jarige Udo Dekker en de 17-jarige Jan Dekker, beiden uit Blijham, door de opening en wenschten Boelman en Wildeman af te straffen en buiten de danszaal te houden.

Een formeele vechtpartij ontstond, waarbij van de zijde der buitenlieden messen werden gebruikt. W. weerde een messteek af, doch werd in den rechterarm bij den pols getroffen. Een gapende wonde ontstond, die later door den geneesheer werd verbonden. Erger was Boelman er aan toe, die aan de onderkin eerst was verwond, dan weer vluchtte, doch bij zijn terugkomen door Udo D. getroffen werd, waarbij hij een 7 c.M. lange en 6 c.M. diepe snede in den nek opliep, zoodat de halswervel getroffen was.

Boelman viel neer voor het magazijn van firma W. Jager, waar hij hevig bloedende gevonden werd door den heer S. Lusthoff e.a. daar wonende. Het leven was toen reeds geweken. De dader kwam nog in de danszaal terug doch spoedde zich weldra naar Blijham.

De opperwachtmeester Bos nam direct de noodige maatregelen. Udo D. werd te Blijham gearresteerd.

Dr. Brand kon slechts de dood van Boelman constateeren. Het lijk werd naar de kazerne overgebracht, waar heden de sectie zal worden verricht door dr. Mieremet van Groningen.

Zoowel Udo D. als Jan D. werden aan een verhoor onderworpen en in bewaring gesteld.

Verschrikkelijke tijding voor de moeder-weduwe van den vermoorde jongeling.

---

Jakob Berend Boelman, geboren te Winschoten op 10 februari 1904, arbeider, overleden te Winschoten op 23 januari 1927, zoon van Anno Boelman en Helena Dusseljee.

Moord op Jakob Boelman

Please publish modules in offcanvas position.