Oud nieuws uit Winschoten:Winschoter Courant

nieuwsberichten uit de negentiende en twintigste eeuw

 
Index nieuwsberichten

1915: Moord in de Wilhelminastraat op de 24-jarige Antje Heikens

WINSCHOTEN, 12 Dec. 1915 - Provinciale Groninger Courant
Heden - Zondagavond - ging de 22jarige Antje Heikens, onderwijzeres alhier, om negen uur een courant naar het postkantoor brengen. Op de terugreis werd ze nabij de woning van hare ouders, den heer G. Heikens Gzn., aannemer alhier, door een tot dusver onbekend persoon, klein van gestalte, met een mes in den onderbuik gestoken. Het arm meisje gaf een gil en hoewel zij vreeselijk bloedde, had zij nog de kracht tot de deur der woning harer ouders te loopen. Daar zakte ze ineen. Mej. Van den Berg, een buurvrouw, hoorde het gillen en was de eerste, die hulp verleende.
Direct werden twee dokters ontboden, die den toestand zoo ernstig vonden, dat de heer Dresselhuis per auto een professor van Groningen ging halen, omdat de verwonde niet vervoerd mag worden.
Nader vernemen we, dat een slagader is getroffen en de steek moet toegebracht zijn met een scherp mes. Direct waren de politie, de substituut-officier en de inspecteur ter plaatse, om een onderzoek in te stellen. Het bloedverlies was zoo groot, dat men de bloedsporen op de straat met zand bestrooide.
Bij het afzenden van dit bericht, hedennacht 1 uur, waren nog steeds twee dokters bij de patiënt. De dader is nog niet opgespoord.

---
WINSCHOTEN, 12 Dec. 1915 - Provinciale Groninger Courant
Hedennacht, half drie is mej. A. Heikens op wie gisteravond een moordaanslag werd gepleegd (zie Tweede Blad), tengevolge van de haar toegebrachten messteek overleden, Om een uur kwam nog per auto heelkundige hulp van Groningen. Het bloedverlies was te groot geweest. En zoo is hier nu plotseling een algemeen geacht gezin in diepen rouw gedompeld, een levenslustig, aardig meisje in de kracht van haar leven gevallen als offer van een lafhartigen sluipmoordenaar, die nog steeds niet gevonden is. De politie doet nog steeds een ijverig onderzoek.
---

Deze moord was de aanleiding voor een uitgebreid politie-onderzoek, waarbij al snel een verdachte werd aangehouden, een 14-jarige jongen. De jongen, die aanvankelijk bleef ontkennen, werd uiteindelijk veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en TBR. Hij heeft Winschoten verlaten en heeft z'n verdere leven in de buurt van Utrecht gewoond, waar hij een gezin heeft gesticht en in 1986 is overleden.

Antje Heikens was geboren in Winschoten op 22 september 1891 als dochter van Geuko Heikens en Lammechiena Brader. Toen ze werd vermoord was ze, anders dan het krantenbericht vermeldt, 24 jaar oud. In verschillende boeken zijn groepsfoto's aanwezig waarop ze als tiener afgebeeld staat.

Over deze moord heb ik een artikel geschreven in het tijdschrift van de Stichting Oud Winschoten, jrg. 6, nr. 12 (2004). Ik heb nog meer informatie beschikbaar, zoals foto's van Antje Heikens, fotocopieën van het vonnis, meerdere krantenberichten, etc.

Please publish modules in offcanvas position.