groningen


Literatuurlijst:

geschiedenis van Winschoten en genealogisch onderzoekBoeken over Winschoten


Algemeen
  -  Archiefbronnen  -  Architectuur  -  Families/personen  -  Gezondheidszorg

Godsdienst  -  Handel en industrie  -  Onderwijs  -  Politiek  -  Recht

Stadswandelingen  -  Tweede Wereldoorlog  -  Vrijetijdsbesteding / verenigingsleven

 

Nieuwsgierig wicht : Greeth Smit

Nieuwsgierig wicht : Greeth Smit / samenstelling/redactie: Wiebe Klijnstra. - Winschoten : Redhead Communicatie, cop. 2018. - 160 p.
(ISBN 978-90-825777-2-3

'Nieuwsgierig wicht' schreef voormalig hoofdredacteur Simon van Wattum van de Winschoter Courant in een gedicht over zijn fotografe Greeth Smit. Nieuwsgierig, want dat wàs ze en is ze. Zie hier het levensverhaal van een rusteloos meisje dat opgroeide in het Oost-Groningse Winschoten. Greeth Smit (1947) was avontuurlijk ingesteld en niet bang uitgevallen. Impulsief ook, maar dat heeft haar ver gebracht: ze verhuisde in vijf landen tweeëntwintig keer, maar uiteindelijk keerde ze terug naar het haar zo geliefde Groninger land.
Daarvoor aarzelde ze niet om daar te gaan waar haar hart haar bracht. Greeth Smit trad in 1965 in dienst bij de Winschoter Courant als fotojournaliste, een opmerkelijke stap in een toen overwegend mannenberoep. Na vijf jaar zegde ze haar baan op, verbrak haar verloving en vertrok met de vrouw, die ze als haar grote liefde beschouwde, naar Israël. Om de kost te verdienen werkte Greeth er als fotografe voor hotels, trok door de woestijn en werd ontvoerd. In West-Duitsland kreeg ze, met hulp van showmaster Rudi Carrell, een baan in een tv-studio, maar ze verlangde terug naar de journalistiek en ging aan de slag als Starreporter bij de Hamburger Morgenpost.
In 1976 besloot Greeth, na een rondreis door de Verenigde Staten, een ander leven te gaan leiden. De snel veranderende wereld verlamde haar. Ze reisde met een collega, waarop ze verliefd was geworden, naar Ierland. Daar kochten de twee een oude cottage met een flink stuk grond en bouwden er, met vallen en opstaan, een nieuw bestaan op.